Generell brannsikkerhet

Hvert år rammes mange hjem av brann. Huset på bildet brenner ned under en øvelse, men bildet illustrerer hvor ødeleggende en brann kan være, og de som rammes kan miste alt de eier.

Derfor er det viktig at du selv gjør hva du kan for å være trygg!

Hvordan du har det i hjemmet ditt, har betydning.

Er det ryddig, er det lett å ha oversikt, lett å finne vegen ut og færre ting som kan brenne.

Har du samlet mye gjennom årene og du har alt inne, er det lettere å miste oversikten og å rote det til, og ikke minst er det farlig dersom du blokkerer rømningsveier.

Røykvarslere

Det stilles krav til deg som eier hus eller leilighet om hva slags tiltak du skal ha i hjemmet ditt.

Dersom du leier bolig, må du selv sørge for at røykvarsler har batteri, slik at varsleren virker. Eier er ansvarlig for at det finnes tilstrekkelig med røykvarslere, minimum en i hver etasje. Leietager er ansvarlig for at røykvarsleren fungerer som forutsatt.

Røykvarslere taper seg over tid siden den utsettes for støv, smuss og fett. Derfor bør røykvarslere som er 10 år gamle, byttes i nye.

Her kan du lese mer om røykvarslere

Slokkeutstyr

Alle boliger må også ha slokkeutstyr. 

En kan velge mellom brannslange eller brannslokningsapparat som inneholder pulver eller skum.

Selv om slokkeutstyret ikke har vært i bruk, må det vedlikeholdes.

Her kan du lese mer om slokkeutstyr.

Som det går fram av artikkelen, må slokkeutstyret kontolleres. Apparater som inneholder pulver må fylles opp på nytt hvert 10. år.

Slokkeapparater som innholder skum må fylles på nytt hvert 5. år

Kjekt å ha når slokkeapparatet blir for tungt

Mange eldre mennesker opplever at de ikke klarer å håndtere slokkeapparatet siden det er så tungt. Dermed blir det umulig å skulle slokke brann!

Det viktigste må alltid være å komme seg i sikkerhet, og ikke utsette seg for unødvendig fare ved å gjøre forsøk på å slokke. Undersøkelser har vist at 20 % av de som omkommer i brann, kunne overlevd dersom de hadde latt være å forsøke å slokke.

Når det er sagt, skal det nevnes at det finnes supplement til det tunge slokkeapparatet.

Slokkespray på boks er et eksempel på dette. Sprayboksen er hendig og lett, og får plass i lommen på rullatoren, i bilens hanskerom eller i kjøkkenskapet.

Brannteppe er også et nyttig hjelpemiddel.

Komfyrvakt

Matlaging og bruk av komfyr er en hyppig årsak til brann.

Kjeler som glemmes, som en sovner fra, eller går unna, kan bidra til at det tar fyr. Å smelte smør, varme olje eller å koke poteter har forårsaket mange branner.

En komfyrvakt kan være hensiktsmessig å montere, og fra og med 2010 ble dette et krav i alle nye boliger. Komfyrvakten er en dings som kutter strømmen til kokeplata dersom det blir for varmt!

Ønsker du å få montert slik vakt, ta kontakt med din lokale elektriker!

Vil du vite mer om komfyrvakt og hva det er, kan du lese mer her

Seriekobling av røykvarslere og brannalarm

Det stilles krav om røykvarsler i hver etasje.

Disse varsler deg som bor i huset. Sover du tungt, eller har glemt å bytte batteri, er det ikke sikkert at du hører varsleren.  

Mange velger også å ikke ha flere varslere enn det som er minstekravet.

En veldig god idè er å ordne det slik at røykvarslerne piper samtidig når det oppstår røyk eller brann. Dette kalles seriekobling. Varsler en, varsler alle.

En enda bedre idè, er at røykvarsleren gir deg eller dine pårørende beskjed om at det har oppstått røykutvikling. Dette får en til ved å laste ned en app til telefonen, som kommuniserer med røykvarslerne i huset ditt. Du må da kjøpe varslere som er tilpasset dette.

Med en slik løsning kan du få varsel om brann også når du ikke er hjemme.

Alt du trenger til både seriekobling og viderekobling kan du finne her

Brannvarsling og nedsatt hørsel

Har du nedsatt hørsel, finnes det bistand å få for å sikre at du har nødvendig brannvarsling i hjemmet ditt. I Nordre Land kommune kan du få bistand fra hørselskontakt for å vurdere eventuelle hjelpemidler som kan passe for deg. 

Er dette aktuelt for deg, kontakt ergoterapitjenesten

Ergoterapitjenesten