Det skal være trygt og godt for barn og unge å vokse opp i vår kommune! 

I Nordre Land kommune har vi som mål å gi rett hjelp til rett tid, til gravide, barn, unge og familier. Vi ønsker trygge barn med gode utviklingsmuligheter, og innbyggere som føler seg ivaretatt. For å tilrettelegge for dette, har vi samlet informasjon om det tverrfaglige samarbeidet og modellen vi arbeider etter. Ansvaret for å gi rett hjelp til rett tid eies av hele kommunen, fra de individuelle tjenesteyterne til ledelsen. Vi utgjør alle en del av barn og unges hverdag i Nordre Land.

I det tverrfaglige samarbeidet benytter vi modellen Bedre Tverrfaglig Innsats (BTI-modellen). Dette er en samhandlingsmodell som beskriver den sammenhengende innsatsen i og mellom tjenester rettet mot gravide, barn, unge og familier. BTI-modellen skal bidra til tidlig innsats, samordnede tjenester og foreldreinvolvering.

Av og til oppstår det likevel utfordringer og vanskeligheter som gjør at ikke alle har det så bra. Hva gjør du dersom du lurer på om et barn eller en ungdom trenger hjelp?

Bedre tverrfaglig innsats - BTI i Nordre Land

BTI består av en grunnmodell med tilhørende handlingsveileder, verktøy og kompetansen til de ansatte.

Grunnmodellen i BTI beskriver hvordan samhandlingen kan legges til rette på fire forskjellige nivåer, avhengig av omfanget på vanskene som skal løses og tallet på aktører som skal involveres:

Nivå 0: Her avklarer vi om det er grunnlag for bekymringen
Nivå 1: Beskriver tiltak innenfor hver enkelt tjeneste
Nivå 2: Beskriver et enkelt tverrfaglig samarbeid, helst mellom to tjenester
Nivå 3: Beskriver et mer omfattende tverrfaglig samarbeid mellom flere tjenester

Nivåene og tjenestene i grunnmodellen blir bundne sammen gjennom en samarbeidsstruktur som er basert på at en aktør, stafettholderen, har ansvar for å koordinere den tverrfaglige samhandlingen og dokumentere arbeidet i en elektronisk stafettlogg.

Tidlig innsats

Handler om å forebygge mer og å avdekke vansker tidligere, hos både barn, unge og familier som vi kjenner en bekymring for. Tidlig innsats kan både handle om å oppdage vansker i tidlig alder, og å oppdage vansker tidlig i en risikoutvikling. Det kan være forhold i hjemmet, egenskaper ved barnet/ungdommen/familien, eller miljøet i barnehagen/skolen eller på fritiden som skaper utfordringer. Hjemmet, helsestasjonen, barnehagen og skolen har derfor en sentral rolle både i å oppdage vansker og å følge dem opp. Hjelpetiltakene som blir iverksatt har fokus på å styrke beskyttende faktorer og redusere risikofaktorer rundt barnet/ungdommen/familien.

I Nordre Land kommune har vi utarbeidet en handlingsveileder som beskriver hvordan ansatte skal gå frem i møte med vansker de oppdager. Handlingsveilederen involverer foresatte på et tidlig stadie, og er konkret i hvordan samarbeidet skal foregå. Kommunen har utviklet verktøy som skal hjelpe ansatte og foresatte med å definere vanskene, slik at riktig hjelp kan settes inn så tidlig som mulig. Veilederen sikrer også involvering av andre tjenester der det er behov. 

Lenke til handlingsveileder.
Lenke til oversikt over verktøy.

Samhandlingsarenaer

I Nordre Land kommune er det ulike arenaer for samhandling innad i tjenester og på tvers av tjenester. Kommunen deltar også i samarbeid eksternt, slik som regionssamarbeid omkring barnehage og skole, psykisk helse og rus, kompetanseheving og erfaringsdeling.
Innenfor Tjenesteutvikling 0-24 har vi for eksempel:

I barnehagene har vi drøftingsteam i alle barnehager. Dette er tverrfaglig sammensatt av helsesykepleier, PP-tjeneste, familieveileder og barnehage. Her kan barnehagen drøfte ulike problemstillinger knyttet til barn og barnegrupper.

I kommunen har vi elevoppfølgingsteam på alle skoler. Dette er tverrfaglig sammensatt av helsesykepleier, PP-tjeneste og pedagoger. Elevoppfølgingsteam drøfter aktuelle saker og samarbeider om opplæring og oppfølging av elever.

Tverrfaglig samarbeidsmøte består av ansatte fra psykisk helse- og rustjenesten, NAV, samt ansatte fra helse- og omsorgstjenesten. Tverrfaglig samarbeidsmøte samarbeider for å tilby gode tjenester til personer med behov for sammensatte tjenester.

Kompetanseteamet i kommunen bistår i enkeltsaker knyttet til barn/unge etter henvendelser fra ansatte eller foresatte selv. Teamet kan inngå som drøftingspartner og veileder, for å bidra til helhetlig vurdering av riktig tiltak. Teamet har faste møtepunkter hver andre uke. Henvendelser mottas per mail eller telefon. Teamet har som hovedoppgave å legge til rette for kompetanseheving, samt vurdere behov for kompetanse ut fra utfordringsbildet i kommunen. Teamet er bredt sammensatt, med bred kompetanse innenfor helse, rus, sosial, pedagogikk, barnevern, veiledning med mer. Representant fra Barne- og ungdomspsykiatrien (BUP) deltar månedlig.
Mer informasjon om kompetanseteamet.

Medvirkning

Brukermedvirkning er essensielt i det tverrfaglige samarbeidet, og det er den som sitter med utfordringen som vet best og kjenner hva som virker. 

Medvirkning er en grunnpilarene i BTI, og i våre rutiner ligger involvering av foresatte som en av premissene for å kunne iverksette tiltak. Systemet baserer seg på at foreldre/foresatte alltid skal være en del av løsningen. Det blir derfor lagt stor vekt på at de kommunale virksomhetene/tjenestene skal samhandle med foreldrene gjennom hjelpeprosessen, og at foreldrene skal involveres på et tidlig tidspunkt. Foreldreinvolvering er steg to i handlingsveilederen, som er vårt viktigste rutineverktøy i det tverrfaglige samarbeidet. Sammen med ansattes kunnskap og erfaring skal verktøyene bidra til å sikre at den enkelte opplever seg hørt og forstått.


Handlingsveilederen, med tilhørende tiltaksoversikt, rutinebeskrivelser og maler, ligger tilgjengelig på nett. Dette skal bidra til at innbyggerne føler seg trygge på hvordan ansatte i Nordre Land møter barn, unge og deres familier, samt hvordan tjenestene handler og samhandler for å møte ulike behov. 

Innenfor det tverrfaglige samarbeidet bruker vi verktøyene stafettlogg, handlingsveileder og/eller Individuell plan. Tjenestene gjennomfører også brukerundersøkelser og kommunen har innbyggerundersøkelser. For barn og unge gjennomføres Ungdata-undersøkelsen annethvert år.

I barnehagene er det opprettet samarbeidsutvalg (SU), mens skolene har foreldrenes arbeidsutvalg (FAU). Det er også elevråd i skolene, ungdomsråd som er ungdommens kommunestyre, samt ekspertutvalg som representerer kommunens skoler. Disse utvalgene er benyttet i utviklingen av det tverrfaglige samarbeidet i kommunen. Foreldremøter og samtaler i barnehager og skoler er viktige arenaer for å informere om hvordan ansatte jobber for å komme tildig inn og samarbeider til beste for barn, unge og deres familier.