Droneflyvning i Hjemmetjenesten: Fremtiden er her

Våren 2024 ble Nordre Land invitert med i et spennende forprosjekt i samarbeid med Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester Innlandet (Oppland), NTNU Gjøvik og Aviant. Forprosjektet utforsker muligheten for å bruke droner ved leveranser hos hjemmeboende i Innlandet. Senter for omsorgsforskning ved NTNU står i spissen for å forske på og utrede bruk av droner som støtteverktøy for hjemmetjenesten i fremtiden, når det vil bli knapphet på helsepersonell og ressurser.

Testflyvninger

Forprosjektet inkluderte tre testflyvninger fra Dokka til Korsvold, Lunde kirke og Leikarvoll. Dronene gjennomførte oppgavene med suksess ved å lande på bestemte steder eller senke ned pakken til mottaker før de returnerte. Alle testflyvningene var vellykkede, noe som gir håp for fremtidig bruk av droner i hjemmetjenesten.

Ansatte i hjemmetjenesten og bakkemannskap fra Aviant AS kan konstatere at første fullautonome flyvning fra Dokka til Korsvold omsorgssenter ble en knallsuksess. Ansatte og beboere overvar det hele fra orkesterplass på balkongen. Dronen fløy opp fra Dokka med en snitthastighet på 100 km/t, altså på halvparten av tiden det tar å kjøre strekningen!

Fordelene med autonome droner

Autonome droner har potensial til å gi store besparelser i tid og ressurser, samtidig som de kan gi miljøgevinster. Dronene fra Aviant kan for eksempel levere medisinsk utstyr eller medisiner til et sentralt sted på hjemmetjenestens rute, noe som reduserer behovet for bilkjøring og frigjør helsepersonell til andre oppgaver.
 
Aviant har tidligere demonstrert sin evne til å frakte blodprøver og under pandemien leverte de koronatester til Trondheim. Trondheim er en av to byer i Europa som har en operativ tjeneste for autonom hjemlevering av medisiner og mat.

Innovativt

Forprosjektet er helt unikt i norsk sammenheng og kommunen viser til fulle at den er opptatt av å være med når morgendagens løsninger skal testes ut for å møte utfordringene vi alle står overfor innen helse og velferd i årene som kommer