Innlandet fylke fikk i helgen 1210 nye statsborgere, en milepæl som ble markert med en seremoni på Lillehammer. Nebiat, en av de nye statsborgerne, var blant de 115 som deltok på feiringen. Fra august i fjor til august i år har Innlandet ønsket statsborgere fra hele 85 forskjellige land velkommen. De nye innbyggerne er spredt over alle fylkets 46 kommuner.

– Seremonien var helt fantastisk og en fin måte å feire statsborgerskapet på. Det blir en bekreftelse på at vi er en del av samfunnet, sier Nebiat.

Nebiat har bodd ni år i Norge og driver Maks kafé i Dokka. "Maks" står for mestring, arbeid, kvalifisering og språk, og kaféen er et samlingspunkt for inkludering og mangfold, der ansatte får mulighet til å kvalifisere seg i språk og arbeidsliv.

– Det norske statsborgerskapet betyr at jeg får både flere plikter og rettigheter. Det er fantastisk å se det mangfoldet som er her i dag – det er en berikelse, fortsetter hun. – Troskapsløftet gir meg en følelse av ansvar og rettferdighet, og det gjør meg stolt at vi bor i et demokratisk land. Vi må huske at vi alle har ansvar for å inkludere alle.

Foto: Kristina Skamsar/Statsforvalteren i Innlandet.

Innvandringens betydning for befolkningsutviklingen i Innlandet

Uten innvandring ville Innlandet hatt en befolkningsnedgang på nær 10 000 personer mellom 2000 og 2019. I kommuner som Vang, Tolga, Gjøvik, Engerdal, Etnedal, Hamar, Øyer, Kongsvinger, Lillehammer og Tynset har nå hver femte eller sjette innbygger innvandrerbakgrunn eller er født av innvandrede foreldre.

Seremonien på Lillehammer, som ble arrangert av Statsforvalteren i Innlandet, markerte ikke bare et nytt kapittel for de 1210 nye statsborgerne, men også en hyllest til det mangfoldet som bidrar til fylkets utvikling og trivsel.